Terrine van kip en groenten
Een recept uit een Time Life boek uit 1981, gebaseerd op een recept uit een driesterrenrestaurant van de gebroeders Troisgros in Roanne, Frankrijk. Een recept voor gevorderden met voldoende tijd. Alle groenten en de kip zijn van biologische oorsprong.
Ingrediënten
- 250 gram wortelen in dikke reepjes en 5 minuten voorgekookt
- 500 gram sperciebonen, 5 minuten voorgekookt
- 500 gram kippenborstfillet in dobbelstenen
- 3 eetlepels gesnipperde sjalotten
- 20 gram boter
- 1-1/4 deciliter olie
- 4 eetlepels champagne azijn of witte wijnazijn
- 1.5 theelepel zout
- 1/4 eetlepel peper
- 1 ei
- 100 gram zwarte olijven, ontpit
Bereiding
- Sauteer de sjalotten op matig vuur in boter. Laat ze afkoelen.
- Doe de kip met olie, azijn, zout, peper, ei en sjalotten in de blender en pureer alles glad.
- Meng de groenten met de hand met de kippenpuree.
- Beboter een broodblik van 10x20 centimeter.
- Doe er puree, laagje wortel, laagje bonen in en als laatste een rij olijven.
- Herhaal alle lagen nog een keer.
- Dek het geheel af met ingevet ovenpapier en druk het papier op de bovenkant van de terrine.
- Klop met het blik een aantal keren op het aanrecht om de luchtbellen te verwijderen.
- Zet het blik ''au bain marie" in de oven op 180 graden in een voorverwarmde oven.
- Laat minimaal een uur afkoelen en stort de terrine op een plank.
- Verpak de terrine in folie en zet hem een nacht in de koelkast.
- Serveer met tomatenvinaigrette en een geroosterd broodje.
Meer inspiratie nodig?
- Boekentips over gezond eten: Onze eigen boekentips over gezond eten vind je hier.
Klik op het plaatje hieronder om op bol.com receptenboeken of keukenmaterialen te bekijken. Gebruik verschillende zoektermen om te zoeken naar het juiste artikel. Als je bestelt via deze knop ontvangen wij een kleine provisie maar jij betaalt daarvoor natuurlijk niets extra.