Zout
Zout is onmisbaar voor je lichaam. Je lichaam heeft mineralen en sporenelementen nodig. In de supermarkt zijn alleen bewerkte vormen van zout verkrijgbaar, te herkennen aan het feit dat ze zeer wit van kleur zijn. Natuurlijk zout is minder wit van kleur. Zelfs zeezout heeft een bewerking ondergaan en bestaat slechts uit Natriumchloride. Het beste is om te kiezen voor compleet zout dat de mineralen in je lichaam aanvult in plaats van ontneemt. Er zijn velen soorten zout: zo is er Himalaya zout, tafelzout, oerzout en Keltisch zeezout. Oerzout en Hymalaya zout zijn landzouten en inferieur. Keltisch zeezout bevat minder natrium. Dit komt doordat het zeewater dat afkomstig is van de Atlantische zeestroom een samenwerking aangaat met de zure kleibodem van de zoutmoerassen in Bretagne en bij Noirmoutier aan de Vendée in Frankrijk. Het zout wordt volgens zeer traditionele methodes in de zon gedroogd.
Zout uit de supermarkt
De zouten in de supermarkt zijn sterk bewerkt en bestaan slechts uit Natrium en Chloride. Je kunt dit zout herkennen aan de witte kleur en de meestal fijne structuur. Maar pas op, ook de grove kan sterk bewerkt zijn. Goede kwaliteit zout is lichtgrijs en wat nattig. In het buitenland, zelfs in België, is de keuze in zout veel ruimer dan we in Nederland aantreffen.
Een sole zelf maken
De ondiepe zoutmoerassen van Guérande bevatten speciale soorten zeer mineraalrijke klei. Het voordeel van het drogen van zeezout op deze kleilaag is dat het zout op deze manier voorzien wordt van een volledig complex aan mineralen en spoorelementen die als mineraalcomplex gezien kunnen worden. Je kunt Keltisch zeezout gewoon gebruiken voor de bereiding van je eten maar je kunt er ook een speciaal drankje van maken wat “Sole” genoemd wordt. De naam “Sole” verwijst naar een oud Keltisch woord wat zon betekent. Je komt het woord ook tegen in het Franse woord “soleil” of het Spaanse woord “sol”.
Hoe maak je sole?
Neem een glazen pot die je heel goed schoonmaakt. Deze glazen pot vul je met 1/3e Keltisch zeezout en met 2/3e water. Dit water moet eerst worden gekookt en dan afkoelen voordat je het bij het zout voegt. Deksel erop en flink schudden. De onopgeloste zoutkorrels blijven op de bodem liggen wat een teken is dat het water niet meer zout kan opnemen en dus volledig verzadigd is. Deze zoutwateroplossing wordt een “Sole” genoemd en is wel 7 tot 8 keer zouter dan zeewater. Het is dan ook niet verstandig om de “Sole” rechtstreeks te drinken! In plaats daarvan los je één theelepel “Sole” op in een groot glas kraanwater waar bijv. een watervitalisator op is geplaatst. Door een theelepel “Sole” toe te voegen aan je water, creëer je een compleet, gezond, mineraalrijke drankje. Het is aan te raden om 2x daags dit drankje te drinken namelijk ’s ochtends na het wakker worden en ’s avonds voor het slapen gaan. Je mag de “Sole” niet blootstellen aan zonlicht want dan krijg je groene alg vorming. Bewaar daarom de “Sole” op een koele en donkere plek. Het liefste in de koelkast.
Zout en mineralen
Keltisch zeezout bevat niet alleen het pure zout maar vooral veel mineralen. De mineralen komen uit de klei van de zeebodem. Het mineraliseren van je lichaam heeft als voordeel dat je vitamines beter kunt opnemen. Let er wel op dat je naast mineralen voldoende vetten tot je neemt, de opnameketen van het menselijk lichaam werkt als volgt: je hebt vetten nodig om mineralen op te kunnen nemen en mineralen om vitamines op te kunnen nemen. Naast de vele gezondheidsvoordelen van echt zeezout, smaakt het zout ook ontzettend lekker. Het heeft een rijke smaak en voegt echt iets toe waardoor het gebruik van andere smaakstoffen niet of nauwelijks nodig is.
Fleur de sel of grof
Het Keltisch zeezout is er in meerdere varianten. Zo is er de fijne “fleur de sel” en de klassieke grove. De fleur de sel kan gebruikt worden op de tafel en is fijn van structuur. Dit zout wordt met de hand van de bassins geschept, waar het op het water drijft. Dit is zo'n fijn werkje dat het alleen door vrouwen gedaan kan worden. De grove variant kun je met een speciale zoutmolen met keramische onderdelen malen. Een gewoon zoutmolentje zal snel verroesten want het vochtpercentage van dit zout is veel hoger dan bij normaal keukenzout. Je kunt het grove zout natuurlijk wel strooien in het water waar pasta, aardappels of groente in gekookt worden. De grove versie bevat veel meer mineralen die uit de klei zijn opgenomen bij de winning aan de kust en is dus voor je gezondheid de beste keuze.
Webwinkel
In de winkel van aHealthylife vind je zoutmolens die geschikt zijn voor Keltisch zeezout. Je hebt hiervoor een keramische molen nodig die niet gaat roesten door het hoge vochtgehalte van dit zout.