Niet bang zijn voor vet

Nergens zijn zoveel misverstanden over, als over vetten. Er zijn goede vetten en er zijn slechte vetten. We weten nu dat vooral transvetten slecht zijn. Dat zijn de vetten die de laatste tientallen jaren in steeds meer bewerkte producten zijn verschenen. "Magere" producten waar het vet (deels) is vervangen door suikers, zoetstoffen en snelle koolhydraten liggen aan de basis van de toename van hart- en vaaktziektes en andere chronische ziektes. Goede vetten zijn juist onmisbaar voor je lichaam. In het overzicht worden een aantal veelgebruikte vetten en olien kort toegelicht om een verstandige keuze te kunnen maken.

Algemene info over olie

Olie is rijk aan onverzadigd vet en is vloeibaar op kamertemperatuur. Je koopt het in flessen. Donkere flessen zorgen voor een betere houdbaarheid. Je kunt ze dus ook maar beter in het donker wegzetten. Er zijn veel soorten olie op basis van noten, zaden en vruchten. Er zijn twee manieren om olie te winnen; extraheren en persen. Extraheren is een proces met oplosmiddelen waarbij ook een deel van de natuurlijke zuren, geur en smaakstoffen verdwijnt. Persen is de andere methode en verdient de voorkeur. Koude persing is het beste. De olie die je dan krijgt mag niet verhit worden. Warmgeperste olie wordt geraffineerd en kan wel gebruikt worden voor bakken en braden. Margarine en halvarine zijn bewerkte producten die je maar beter kunt vermijden. Echte boter is wel gezond maar gebruik het met mate. Geklaarde boter (ghee) is bekend uit de Oosterse keuken en is ook geschikt om te bakken. Enkele veelgebruikte olie en vetsoorten worden hieronder nader toegelicht. 

bron: De Voedingspiramide isbn 978-90-818649-3-0

 

Kokosolie

Kokosolie wordt gemaakt van het vruchtvlees van de kokosnoot. Het wordt uitgeperst en de olie wordt opgevangen. Dit is de pure olie die "virgin" olie wordt genoemd. Vaak wordt de olie nog geraffineerd, verder bewerkt dus. Dat wordt aangeduid met Rbd, wat staat voor geraffineerd, gebleekt en ontgeurd.

Gebruik van kokosolie

Kokosolie kun je voor veel dingen gebruiken, voor je huid, om je mond te spoelen en in de keuken. Je kunt er mee bakken en braden. Je kunt het zelfs gebruiken als boter. Voor al deze toepassingen is een goede kwaliteit nodig. Het spreekt vanzelf dat dit niet de goedkoopste potten zijn.

Een "virgin" is dus de beste keus, desgewenst in een ontgeurde versie. Die is al een beetje bewerkt maar kan acceptabel zijn. Het beste kies je voor een biologische variant, indien mogelijk. Wat betreft het ontgeuren. Dat kan met stoom of met chemische stoffen. Stoom is iets minder erg dan met chemische stoffen.

De beste soorten

  • Arman Prana, biologisch topmerk met zoveel mogelijk streven naar  fair trade productie methoden.
  • Omega and more
  • Santa Maria: 100% biologisch, organisch, echt koud geperst, extra virgin raw coconut-oil
  • Royal green
  • Locovitaal Raw Super Food ( extra vierge)
  • Lunderland bio kokosolie
  • Coconoil
  • Puur en Fit

Olijfolie

Er zijn twee groepen olijfolie.

Geraffineerde olijfolie

Het is gezuiverde egale olie met weinig smaak, weinig kleur en het bevat weinig anti-oxidanten. Voor de echte liefhebben is dit geen boeiend product.

Ongeraffineerde olijfolie

Een pure olijfolie met kleurverschillen waar alle belangrijke smaken, geuren, vetten en anti-oxidanten nog in zitten. Aanduidingen op de verpakking: Extra vierge olijfolie en vierge olijfolie.

Extra vierge en vierge

Vierge olijfolie is een hoge kwaliteit  ongeraffineerde olijfolie. Het heeft een lage zuurgraad, veel smaak en bevat veel vitaminen en mineralen van de olijf waaruit het geperst is. Deze olie is niet behandeld met chemicaliëen of warmte bij de persing. Deze olie is niet geschikt voor bakken en braden maar wel een goede keuze voor koude toepassingen. Bij "extra vierge" zijn de kwaliteitseisen nog iets hoger, de prijs natuurlijk ook en is de zuurgraad lager. 

Webwinkels

Naar de winkel van Juglen Zwaan aHealthylife oliën en vetten.

koken & tafelen algemeen

Eerlijker eten met mijn adviezen

  • Minder gifstoffen in je lichaam
  • Afvallen zonder hongergevoel
  • Kinderen leren gezonder te eten
  • Een betere conditie en meer energie
  • Minder ziektes en kwaaltjes
  • Deskundige begeleiding
  • Gratis recepten

Webwinkel

aHealthylife van Juglen Zwaan

(Gesponsorde link)

Actueel

Actuele info over acties of aanbiedingen of bijzonderheden rond openingstijden.

Meer weten?

Je kunt ons bellen of mailen. HIer vind je alle contactinfo. Natuurlijk geheel vrijblijvend.

Reviews

Reviews werken als mond op mond reclame maar dan op internet. Hier meer informatie.

Heb je een vraag? Anne helpt je graag verder!
Cookies

Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met onze privacyverklaring